Milí návštěvníci, nabídka pro vás bude v průběhu času rozšiřována a doplňována. Děkujeme za přízeň.

Pečená drůbež

Vyzkoušejte tento recept na pečené kuře či krůtu.

K porcování se vám bude na každý pád hodit kvalitní nůž, vidlička a nůžky.

 

Bude potřeba:

1 kuře (nebo 2 - 4 krůtí stehna)
10 g másla
4 střední cibule
2 stroužky česneku
1 sklenice kuřecího vývaru
čerstvé bylinky (majoránka, tymián, rozmarýn)
sůl
pepř

 

Postup přípravy:

Nachystáme, očistíme a pokrájíme suroviny. Cibuli na jemné kostičky, česnek pokrájíme na tenké plátky.

Pokud použijeme kuře, tak jej naporcujeme na stehna, prsa a křídla. Skelet ponecháme na vývar.
Rozpálíme si troubu na 160°C. Rozpálíme si pánev, na kterou následně vložíme kousek másla.

Nyní přidáme cibuli. Tu chvíli restujeme. Ve chvíli, kdy začne krásně vonět a zlátnout, přidáme plátky česneku. Toť vše dále restujeme asi 2 minuty, a poté vložíme do pekáče, ve kterém budeme péct maso.

Na cibuli naskládáme drůbež a zalijeme vývarem. Opepříme, osolíme a přidáme snítky bylinek. Následně přiklopíme a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme minimálně 1 hodinu.

Během pečení drůbež kontrolujeme a přeléváme výpekem. Po hodině pečení drůbež odkryjeme a takto necháme dopéct dalších 20 minut. Opět čas od času přeléváme výpekem. Po 20 minutách by masem měla snadno projet vidlička. Pokud tomu tak skutečně je, maso vytáhneme. Pakliže ne, maso popečeme ještě dalších 10 minut, kdy již musí zaručeně „dojít.“

Z pekáče vyndáme maso na talíř a zbytek výpeku přecedíme přes jemnější cedník, čímž nám zbyde krásný čistý výpek.

Můžeme servírovat.

K masu lze také podávat nádivku a jako přílohu brambory. 

 

 

Zdroj inspirace: www.smoothcooking.cz