Milí návštěvníci, nabídka pro vás bude v průběhu času rozšiřována a doplňována. Děkujeme za přízeň.

Makronky

Makronka je sladká francouzská pusinka vyrobená z bílků, cukru, mandlové moučky a pro ni charakteristického barviva.

Obvykle se plní krémem z mascarpone, ganáží nebo marmeládou.

 

Bude potřeba:

Rozvar
75 g vody
230 g cukru krupice
barvivo

Na makronky
170 g bílků
230 g mandlové moučky
230 g moučkového cukru

 

Postup přípravy:

Rozvar
V kastrůlku na středním ohni si svaříme vodu, barvivo a cukr do konzistence sirupu.

Makronky
Začneme šlehat 85 g bílků. Jakmile se začne tvořit sníh, přidáváme postupně horký cukrový rozvar. Stále mícháme na nejvyšší stupeň, až vyšleháme tuhý sníh. Ten poté necháme vychladnout.

Ve druhé míse smícháme mandlovou moučku, moučkový cukr a zbylé bílky.
Do směsi přidáme třetinu našeho vychladlého barevného sněhu, promícháme a přidáme celou zbylou část. Vše promícháme.

Mělo by nám vzniknout polotekuté těsto. Přendáme jej do zdobičky nebo cukrářského sáčku s nástavcem hladké trubičky. Na plech si připravíme pečící papír nebo speciální silikonovou podložku na výrobu makronek.

Nyní budeme pomalu nanášet těsto. Až jej budeme mít nanesené, uchopíme celý plech a pořádně s ním klepeme rovnoměrně o stůl. Tím se zbavíme bublinek v makronkách, čímž získají krásně hladký povrch. Nyní je necháme odpočinout - povrch musí zaschnout. Ideální povrch poznáte tak, že se po dotyku nebude se lepit k prstům a bude připomínat vlastnosti gelu.

Po čas schnutí si dáme předehřát troubu na 140 stupňů. Makronky pak pečeme asi okolo 15 minut. Tato chvíle je nejcitlivější, protože i když vše vypadá dokonale, mohou skořápky popraskat, zmatnět či se nevytvoří "sukýnka."
Po 20 minutách makronky vytáhneme z trouby a necháme pořádně vychladnout. Teprve až jsou skořápky studené, začneme je odlupovat. Mazat je můžete marmeládou či vlastním krémem, který si vyrobíte. 

Vaše makronky můžete rovněž uschovat i na několik týdnů do mrazáku.

 

Jak se říká "cvičení dělá mistra," což u tohoto druhu pišingru platí opravdu přiléhavě.

 

 

Zdroj inspirace: www.smoothcooking.cz