Milí návštěvníci, nabídka pro vás bude v průběhu času rozšiřována a doplňována. Děkujeme za přízeň.

Základní popis kuchyňského nože

Popis_noze_sytost

Ze kterých částí se skládá tělo kuchyňského nože? Podívejme se na tuto popisku klasického kuchařského nože, jehož části jsou ve většině případů shodné i s jinými noži určenými do kuchyňského prostředí. Poslouží především k rychlé orientaci v bodových specifikacích, s nimiž se můžete setkat v detailních popisech u jednotlivých nožů v nabídce. 

 

Stopka        Rukojeť        Nýt        Záštita        Pata       Čepel        Ostří

 

Stopka (nebo také "tang")

  • Pevná část nože vycházející z čepele, na kterou se připevňuje rukojeť.

 

Rukojeť (či "střenka")

  • Má ergonomicky tvarované křivky zaručující jistotu pevného úchopu.

 

Nýt (popřípadě "pin")

  • Element pro spolehlivé uchycení střenky.

 

Záštita (neboli "bolster")

  • Zesílená část materiálu mezi čepelí a rukojetí pro optimální vyvážení nože.

 

Pata (nebo i "patka")

  • Zabezpečuje ochranu prstů před ostřím čepele.

 

Čepel

  • Pracovní část nože před rukojetí.

 

Ostří (či také "fazeta")

  • Úhel zbroušení, délka či průběh ostří – to vše má vliv na řezné vlastnosti.