Milí návštěvníci, nabídka pro vás bude v průběhu času rozšiřována a doplňována. Děkujeme za přízeň.

Jak vybrat nůž do kuchyně

Schopný kuchař se u kuchyňské linky netrápí s nepraktickými „pomocníky.“ Aby mohl pracovat rychle, přesně a elegantně, vybírá si kvalitní nože, na které se může spolehnout. 

Sortiment nožů je velmi široký. Ideální je odrazit se od typů pokrmů, které vaříte. Pokud mají ve vašem jídelníčku nenahraditelné místo ryby, určitě by vám speciální nůž na ryby neměl chybět. Ale začneme hezky popořadě. 

  

Nůž střední velikosti s čepelí dlouhou zhruba 15 až 25 centimetrů se zoubkováním uplatníte nejlépe ke krájení čerstvého pečiva. Efektivně rozkrojí tvrdé okraje a využijete ho nejen na bagety, chleby či housky, ale také na klobásky, salámy a sýry. Prostě ideální pomocník pro přípravu francouzského pohoštění k oblíbenému (francouzskému?) filmu. 

Pilkový na pečivo

 

 

 

 

Nůž s poměrně krátkou a rovnou čepelí využijete pro krájení zeleniny či ovoce. Díky jeho přesnosti nasekáte různé druhy zeleniny precizně i na drobné kostičky. Snadno s ním vytvoříte také zeleninové dekorace. Poradí si s vodnatějšími druhy (např. okurkou), stejně jako s těmi tvrdšími (mrkví nebo kedlubnou). Můžete se setkat s noži, jejichž čepel nese výbrus - ten slouží od toho, aby se na čepel nelepily kusy zeleniny, řez byl snazší a práce rychlejší. 

Na zeleninu a ovoce

 

 

 

 

Tradiční kuchařský nůž s širokou zaoblenou čepelí představuje nenahraditelného pomocníka pro sekání pomocí tzv. houpací (kolébkové) techniky. Snadno s ním nasekáte bylinky nebo připravíte zeleninu na drobné kousky. Patří mezi nejdůležitější nože v kuchyňském vybavení. 

 kucharsky_nove foto

 

 

 

 

Milovníci vaření a zejména ti, kteří často připravují ryby, jistě ocení kvalitní filetovací nůž. Poznáte ho podle dlouhé čepele, která vám filetování podstatně zjednoduší. Vybírat můžete mezi noži se zahnutou čepelí, která se hodí nejlépe na stáhnutí kůže a noži s rovnou flexibilní čepelí pro samotnou přípravu filet či oddělování masa od kostí.

Filetovací

 

 

 

 

Žádnému kuchaři by neměl scházet univerzální nůž, se kterým si v případě potřeby poradí téměř s jakýmkoliv kuchařským úkolem. Univerzální nože mají kratší čepele (okolo 15 centimetrů) a můžete narazit na hladké a rovné, či vroubkované. Pokud žádáte to nejlepší, dbejte především na výrobu z kvalitní oceli a vyhotovení z jednoho kusu. Díky tomu je následná práce přesnější a můžete se na něj opravdu spolehnout.  

Univerzalni typ noze

 

 

 

 

Japonský nůž Santoku si získal vysokou oblibu i v Evropě. Jedná se o poměrně univerzálně použitelný nůž vhodný na krájení masa, ryb, zeleniny či hub. Nůž Santoku je o něco větší, než nůž kuchařský, a vyznačuje se širokou, avšak ne příliš dlouhou čepelí. Obvykle měří 12 až 20 centimetrů (optimálně 18 centimetrů). Vysokou čepel můžete používat jako naběračku, na níž přenesete nakrájenou surovinu do hrnce či mísy. 

japonsky nuz_nove foto

 

 

 

 

 

  • Kvalitní nůž poznáte podle čepele, rukojeti i materiálu.

Pokud zvažujete nákup opravdu kvalitního nože pro kuchyňské použití, zaměřte se na to, aby byl celý vyroben z jednoho kusu pevné oceli s doživotní zárukou. Takové podmínky nabízí všichni přední výrobci nožů, jako jsou například německé značky F. Dick, Wüsthof a Zwilling. Aby se vám nůž dobře používal, důležitý je také ergonomický tvar rukojeti a záštita, která chrání prsty.

V naší nabídce ovšem naleznete i ekonomicky přívětivější nože vybrušované